Leader lugu. Miks noortele on vaja suvel noortelaagrit?

Teadupoolest Mõedakul mõnuled. Sel suvel mõnulesid Mõedaku puhkekeskuses muuhulgas ka Virumaa Koostöökogu piirkonna tehnikahuvilised noored, kellel oli võimalus osaleda Leader tegevusgrupi toel MTÜ Rägavere Valla Huviklubi korraldatud noortelaagris. Rääkisime projekti vedaja Rene Metslaga sellest, mis inspireerib teda ettevõtluse kõrval noortega toimetama ja mida ta noortelaagrite korraldamisest üldse arvab.

„No see on selge, et ilma hea meeskonnata seda tööd ei tee,“ ütleb Rene sissejuhatuseks. „Tiim – see on juhendajad. Meil olid mehaanikud, õpetajad, droonimeistrid, kasvatajad,“ loetleb Rene õhinal.  „Ja noortelaager peab avardama silmaringi. Ei ole nii, et maksad raha ära, võtad ujumisprillid kaasa ja lähed mere äärde. Noortele tuleb anda idee, mida teha, ja küll nemad siis teevad plaani, kuidas seda täpselt teha,“ arvab Rene.

Laager ise toimus Vinni vallas Mõedaku külas ja ruumi jagus 10-le noorele. Ööseks pakiti ennast kokku ja lõkkeõhtuid peeti Samblamäe hostelis. Laagritegevus viis aga noored suisa kirjutesse paikadesse – Mõedaku puhkekeskusesse, Uljaste järve äärde, Mõedaku ATV-rajale, Väike-Maarja mudelautode sisehalli… „… ja kohaliku põllumehe hernepõldu ka. Lastel lusti laialt. Eks kasvatustöö tuli pärast seda,“ muheleb Rene.

5-päevases laagris said noored juhendajate käe all harjutada ATV- ja bagi-sõitu, omandasid droonide käsitlemise algtõdesid ja katsetasid droonifotode tegemist, müttasid maastikul loodulikesse tingimustesse ühisel jõupingutusel rajatud mudelautode rajal. Ja kuna kogemused tulevad ikka praktika käigus, siis tuli ka remondimehe ametit harjutada.

Kõikide tegevuste puhul oli rõhk eelkõige ohutusel, oskuste omandamisel ja respektil enda ja teiste vastu. „Ikka kõigepealt teooria, siis praktika. Ja siis remont. Ja kõige olulisem noorte puhul on reeglid. Reeglid teineteisega suhtlemisel, reeglid liikluses ja ohutuse tagamiseks. Liiklusohutusele ja üldse reeglitele peab juba noorest peast tähelepanu pöörama,“ rõhutab Rene. Kui võrrelda ühte noortelaagrit praegu ja ajal, kui laagrikorraldajad ise noored olid, siis peamise erinevusena toob Rene välja selle, et vanasti oli distsipliini rohkem, aga nüüd on lastel tema loovust rohkem – anna aga ots kätte, ja edasi las harutab juba ise.

„Tead, aga kõige toredam oli see, et pasteerimine oli vanasti laagris teema ja on nüüd ka. Mind neil ei õnnestunud pasteerida, magasin üks silm lahti, aga see, kuidas nad seda plaani pidasid, keda ja kuidas – see oli väga pull,“ meenutab Rene, ja jätkab: „Ja see, et lapsed unustasid oma telefonid, oma tahvlid oma arvutid ära ja ise hääletasid, kuidas on öörahu, millal äratus, millal suhtleme kodustega… See on oluline. See ongi see, mis tegelikult loeb – et me suhtleme üksteisega ja meil on üks tiim.“

Suurima õppetunnina toob Rene välja, et turundusvaldkonnas on tal arenguruumi. „Õnneks mul on selle Virumaa Koostöökogu liikmete võrgustikuga tekkinud niipalju tuttavaid noortega töötajaid inimesi, et sain kõik asjad õigeks ajaks aetud. Kohalik liikuv noorsootöötaja Errast – Angela – tuli mulle appi ja leidsime need lapsed üles, kes ise meid ei leidnud. Aga nüüd ma tean, millele järgmisel korral rõhku panna.“

Küsimuse üle, miks üks tavaelus kasumit taotlev ettevõtja üldse noortelaagritega toimetama peaks, on Rene varem juurelnud, sest vastus tuleb kõhkluseta: „Elus on selline reegel – nii palju kui võtad, tuleb ka anda elule tagasi. Ja kuidas ma muudmoodi annan? Noortele peabki andma.“

Sel aastal jõudsid Mõedakule tehnikalaagrisse lapsed Lüganuse ja Vinni vallast, kuid noorte tehnikalaagreid korraldab MTÜ Rägavere Huviklubi ka järgmisel suvel, seega julgustab Rene infol silma peal hoidma: „Meie Facebooki lehel on galerii ka, vaadake kui äge meie noortel oli ja tulge järgmisel aastal ka,“ soovitab Rene lõpetuseks.

Kontakt:

Rene Metsla

E-post: info@atvmatkad.eu

Veeb: http://atvmatkad.eu/

Facebook: ATV Matkad – Mõedaku Puhkekeskus

 

PS: „Pane see ka, et evakueerumine on ka oluline. Seda harjutasime lõkkeõhtul,“ (naerab)

MTÜ Virumaa Koostöökogu