Leader lugu: Virumaa Ettevõtlike Naiste Võrgustik nihutab piire

Virumaa Südames on ellu kutsutud ettevõtlike naiste võrgustik. Kes on MTÜ Virumaa Ettevõtlikud Naised (VEN), millega nad tegelevad ja keda enda tegemistega kaasa lööma ootavad, küsisime nende liikme Berit Soosaare käest, kes leiab, et 2018. aastal asutatud ja 2019. aastal hoo sisse saanud MTÜ peamine eesmärk on naisi võimestada – ikka selleks, et püsiks selge siht silme ees või oleks julgust elus teha kannapööret, kui mõte sellest on juba mõnda aega meeles mõlkunud.

„VEN ühendab ettevõtlikke ja tegusaid naisi ja loob sotsiaalse platvormi mõttevahetusteks. Soovime panustada Virumaa ettevõtlikesse inimestesse – toetada üksteist teadmistega, tuua meile põnevaid koolitusi, aga samas käia ka niisama koos, et oleks lihtsalt lõbus. Ühingu hingeasi on ajada ühist asja – kõik on võrdselt olulised ning soovime, et igal meie ühingusse kuuluval naisel oleks visioon, kuhu ta elus liikuda soovib. Üksi jõuab kiiremini, aga koos jõuab kaugemale,“ võtab Berit võrgustiku mõtte lühidalt kokku.

Praegustest liikmetest rääkides ütleb Berit, et praktiliselt kõik on vähemal või rohkemal määral terve elu siinse kandiga seotud olnud, mis on hea selles osas, et piirkonna arenguvõimalused ja tugevused on teada. „Meie MTÜ-sse kuulumiseks ei pea olema kindlasti ettevõtja. Meil on seltskonnas säravad, hakkajad ja julged naised kõikidest eluvaldkondadest, kuid kindlasti julgustame naisi ettevõtlusega tegelema. Püüame küll oma fookust hoida kodukandil, mis jääb maakonna piiri mõistes pigem Lääne-Virumaale lähemale, aga Virumaa Südame kontekstis loodame koostööle ka Ida-Virumaa poolsete tegusatega. Koostöös peitub jõud, meil on palju imelisi kohti, mida külastada ja inimesi, keda enda ühinguga liituma kutsuda.“

LEADER rahastuse toel korraldab VEN lähiajal ehk 14.04.2020 VIKO piirkonna ettevõtlust tutvustava ringsõidu „Piirkonna värvid ja maitsed“. See on osa kaks aastat vältavast LEADER meetmest rahastatavast projektist pealkirjaga „Ületades piire“, mille eesmärk on VIKO piirkonna ettevõtlikkuse ja teadmiste taseme tõstmine läbi kogukondliku võrgustiku toimimise, kogemuste vahetamise ja partnerlussuhete loomise. Projekti raames toimuvad konverentsid, õpitoad, koolitused, seminarid, õppereisid ja muud põnevat, millel saab silma peal hoida VENi Facebooki lehel MTÜ VEN. Projekti raames pööratakse tähelepanu nii geograafiliste piiride ületamisele Ida- ja Lääne-Virumaa vahel koostöövõrgustikku luues kui ka personaalsete piiride ja mugavustsooni nihutamisele. Vahva on see, et oma üritustele ootavad VENi eestvedajad ka neid, kes ühingu liikmeks astunud pole.

„Nende õppekäikude, konverentside ja seminaride üks eesmärkidest on ka saada teadlikuks iga ettevõtmise sünniloost, mille jagamine julgustab tihti ka teisi midagi tegema ja mõistma, et ükski asi ei tule muretult, vaid iga eduloo taga on ka läbikukkumine ja raske töö, mis on normaalne osa ettevõtlike inimeste igapäevaelust,“ selgitab Berit projekti eesmärke.

Virumaa Koostöökogu ja LEADER meetme plussina toob Berit välja, et tänu sellele võrgustikule ja teadmistele ning ressurssidele, mis sellega kaasnevad, areneb ka nende organisatsioon edukamalt: „See annab meile võimaluse tuua piirkonda uusi üritusi ning laiendada silmaringi. VIKO tugi ja Leader meede loovad tegelikult suurepärase keskkonna kõikideks võimalusteks pakkuda Virumaa naistele  olla ettevõtlik igas mõttes.“

Pikema perspektiivi eesmärkidena toob Berit välja MTÜ liikmeskonna kasvu ja rohkem naisi ettevõtluses: „Soovime, et meie MTÜ-l oleks tulevikus suurem kogukondlik sõnajõud, et veel rohkem suuremaid asju ära teha, et jõuaksime igasse Virumaa nurka. Meie eesmärk on julgustada ja jõustada pakkudes tuge ja avaramat vaadet. Ühingu käimas hoidmine ja liikmete aktviisus on see väljakutse, millega hetkel igapäevaselt tegeleme. Püüame tegevuste profiili hoida kõigi jaoks põnevana, kuid soovime pakkuda ka seda, et naistel oleks argielu rutiini kõrvalt lihtsalt tore kokku saada. Liikmeks ootame astuma kõiki täisealisi naisi, kellele me ülemist vanusepiirangut ei sea.“

Võrgustikku toetavaks peab Berit meie enda inimesi, tublisid ja ettevõtlikke naisi ja nende perekondi, tänu kellele täna ka noored piirkonda jäävad ja varasemalt ära kolinud tee Virumaale tagasi leiavad.

Lõpetuseks ütleb Berit, et ideaalses maailmas võiksid kõik teha seda, mida nad armastavad, siis oleks nende missioon vist täidetud. Soovime siinkohal omalt poolt jõudu unistuste reaalsuseks muutmisel ja julgustame kõiki, keda ettevõtmine kõnetab, Virumaa Ettevõtlike Naiste Võrgustikuga ühendust võtma ja liituma.

Virumaa Ettevõtlike Naiste Võrgustik

E-post: venmtu@gmail.com

Facebook: MTÜ VEN – Virumaa Ettevõtlikud Naised

 

MTÜ Virumaa Koostöökogu

Keit Lipp