Võtsime kätte ja külastasime põhjarannikut piirilinnast pealinnani!

Võtsime kätte ja külastasime põhjarannikut piirilinnast pealinnani!

Koostööprojekti tegevused aina toimuvad. 10.-11.12.2019 käisid Virumaa Koostöökogu ja Kirderanniku Koostöökogu projektis osalejad üheskoos õppereisil. Eesmärk oli tutvuda põhjaranniku Leader projektidega, mis kulgevad teekonnal piirilinnast-pealinnani ja tagasi.

Alustasime oma õppekäiku,  Lammasmäe Puhkekeskusest  http://www.lammasmae.ee/ . Peremees tegi väga professionaalse ülevaate oma ettevõtte tegevustest, maitsesime kohalikku toitu ja vaatasime üle kõik saunad ja majutuskohad.

Meie üllatuseks toodetakse kvaliteetseid puidust liiste MTÜ Partnerite piirkonnas.  OÜ Fer Project http://ferproject.ee/ enamus toodangust suundub välismaale tänu kuulumisele Puitmajade Liitu.

Lõuna veetsime Virumaa Südamest pärit Tiina juures.   Valgejõe Veinivilla  https://www.veinivilla.ee/ oli ootamatu üllatus paksus metsas, Lahemaa rahvuspargi serval. Oli tore vaadata, kuulata, et kohaliku joogi tootjal läheb suurepäraselt. Marjaveinid on minev kaup ning tellijaid on ka tipprestoranid Moskvast.

Kõht sealiha täis asusime Ajaveski http://www.ajaveski.eu/ juurde. Perenaine Margit on kirglik ajaloo huviline, kes taastas vana veski oma unenäo järgi. Veskis toimetavad keraamikaringid, erinevad seminarid on koht, kus kogukond saab koguneda.

Tõeline üllatus Maardu linna servas võlumetsas oli Rootsi-Kallavere külamuuseum http://rkk.ee/muuseum/ . Kiire linn läks sammuga vanaks külaks, kus kogukond on taastanud vanade talude laudahooned, et eksponeerida ajalugu. Muuseum tegutseb enamasti suvisel hooajal, kogukond on ühtehoidev ja tugev.

Viimsi südames on mõnus naiselik kamber Öko-SPA Harmoonikum https://harmoonikum.ee/ . Pakutakse ilumõnusid, õllevanne, saunu, töötubasid, seminare. Perenaine on tervisedenduse alaste teadmistega, kes ei väsi ennast täiendamast nõelravi, ökokosmeetika ja kohaliku toidu teemadel.

Teine päev kulges 

Kostivere Kultuurimõis http://joelahtmekultuur.ee/mois/et/ on uhke ja põneva ajalooga mõis, mis on järk-järgult taastatud. Tore on näha, kuidas ühte maja on hoitud ja armastatud. Meeldiv oli kuulata, kuidas räägiti oma töötajatest, tunnustati nende oskusi.

Lauli Loovstuudio ja Keraamikakoda http://www.lauliloovstuudio.ee/ perenaine Heli võttis meid vastu sooja taimetee ja pirukaga. Rääkis oma kulgemise lugu kunstiterapeudiks rääkis oma igapäevatööst ja projektist. Mängis meile oma tehtud harfiga lugusid.

Nooretel on oma maja.  Sõmeru mõisa kuivati tehnika ja loodusemajaks FB: Noorte-Loodus-ja-Tehnikamaja. Põneva ajalooga maja, keskkonda säästev ja loodusele suunatud. Unistavad inimesest, kes hakkab tehnikaringi läbi viima ja toimetama.

Parim näide edukast ettevõtjast, OÜ TT Lontova – seikluspark https://lontovaseikluspark.eu/  . Kõrge ja madal seikluspark, üle jõe meeskonna seiklus, trossil jalgrattaga, Blücheri kohvik ja uus majutusasutus Kunda jõe kaldal.

Tublid tegijad kõik, hea et Leader meede on maal olemas, toetamas mikroettevõtlust. Parim viis aega veeta on kulgeda pealinnast piirilinna ja piirilinnast pealinna.

Kohtume teel!