Ida-Viru turismiettevõtja: me pole veel koondanud, töötajad on meie põhivara. Aga süda valutab mikroettevõtjate pärast

Koondamist ei ole meil toimunud, oleme alalhoidlikud ning töötajad on meie kapital, meie põhivara, kinnitas Mäetaguse mõisahotelli tegevjuht ning Lüganusel asuva Karukella puhkemaja omanik Terje Rattur.

Rattur on turismiklastri ning LEADER – tegevusgrupi Virumaa Koostöökogu aktiivne liige, keda nimetatakse üheks Ida-Virumaa turismi hingeks.

„Kergekäeliselt inimesi ära koondada ei oleks tark tegu,“ lausus Rattur. Praegu on osa inimesi haiguslehel, osa aga puhkusel. „Eelmine aastal oli väga tihe tööaasta ning puhkusejäägid on suured,“ tõdeb Rattur. See on hea, sest annab praeguses olukorras hingamisruumi.
Töölepinguseadus lubab inimeste palka ilma lepinguid ümber tegemata kolmeks kuus mõistlikus mahus vähendada ning sellest turismiettevõtjad ei pääse.

Riigi pakutavad töötasu kompenseerimise plaanib mõisahotelli tegevjuht ära kasutada, sest puhkused ja haiguselehed ei kesta kauem kui paar nädalat. „Loomuliult läheme selle peale ja võtame riigi abi vastu ning siis läheme jälle edasi,“ ütles Rattus.

Kõige hullem on see, et keegi ei tea, kui kaua olukord kestab,“ ütles Rattur, lisades, et nad jälgivad olukorda pidevalt. „Kui Kristjan Port ütleb, et olukord leeveneb alles järgmiseks aastaks, siis seda lihtsalt ei taha uskuda,“ ütles ta.

Rattur ütles, et valutab südant mikroettevõtjate pärast, kes sageli on ka pereettevõtjad, sest praegused meetmed on rohkem suunatud suurettevõtetele ning mikroettevõtted on abita jäänud. Just mikroettevõtjad on aga viimastel aastatel turismi palju edasi arendanud ning pidanud selleks laenu võtma. Laenu tuleb aga tagasi maksta.

Mikroettevõtjad sageli iseendale tööandjad. Ja praegu on olukord, kus teenust ei pakuta, raha peale ei tule, aga kohustused tahavad täitmist. „See tähendab, et kogu pere võib löögi alla sattuda,“ lausus Rattur, lisades, et isegi kui pank on valmis laenupuhkust andma, siis jääb üles intresside küsimus.

Ida-Virumaa turismiklaster kaardistab homsel Skype’i vahendusel peetaval koosolekul oma enam kui 40 partneri probleemid. Ka sarnase profiiliga ettevõtetel võivad olla erinevad probleemid. Edasi saadab klaster kirja otse ministeeriumile, et nende probleemid maakondlike arenduskeskuste küsimustikes ei lahjeneks. „Ida-Virumaa turismiosaliste poolt on siis otse sisend ministeeriumisse, kus on välja toodud ka mikroettevõtjad ja nende probleemid,“ ütles Rattur.