Leader lugu – Golfist, muusikast ja muust Ojasaarel

Ojasaare Golfi peremees ennast suureks golfi-asjatundjaks ei pea ja oma põhitegevuseks peab siiski muid ettevõtmisi – maastikuehitust ja haljastust, mis aitavad Ojasaaret arendada ja välja ehitada. Aga põhjaliku inimesena, kes soovib rahulikult süveneda, eelistab Jaan Virumaa Koostöökoguga kirjalikku intervjuud. Nii jõuabki teieni sel korral meili-intervjuu järgmise Virumaa Koostöökogu liikmega – Ojasaare Golfi peremehega tema senistest tegemistest ja edasistest plaanidest Ojasaarel.

Miks golf? Mitte näiteks tennis?

Golf lihtsalt sobis meie tegemistega paremini kokku ja pakkus huvitavat väljakutset. Ojasaare kinnistul oli võimalus rajada tiike, koondada põllukive ja rajada muru, mis kõik on väga sobilik just golfi jaoks. Välismaa eeskujul tekkis hasart proovida, kas oleme võimelised rajama muru, mida niidetakse 5 mm kõrguselt. Saime enamvähem hakkama. Tenniseväljaku rajasime ka, mis peaks olema senini ainus ehtsa murukattega väljak Eestis. Ja kuigi kasutust leiab see pigem vähe, on hea meel tõdeda, et Anet Kontaveit sai noore mängijana esimese muruväljaku kogemuse just Ojasaarel.

Kas golfi saab talvel ka mängida?

Eestis juhul, kui talv ei ole õige talv ja maad ei kata lumi ning jää. Tavapäraselt kestab hooaeg ikka aprillist oktoobrini. Kes talvel tahab golfiga tegeleda, sõidab soojale maale või harjutab siseruumide treeningkohtades. Lähim neist asub muuseas Kadrinas, kuhu aktiivsed Ojasaarel mängivad noored on omal algatusel rajanud simulaatoriruumi.

Kuidas Ojasaarel senini läinud on? Kas tõusvas joones või on vahepeal olnud ka tunne, et ei tea, kas sellises kohas ja sellisel kujul peaks golfiasjandust meie piirkonnas üldse ajama?

Ei kurda. Nagu ettevõtluses ikka, on nii tõuse kui tagasilööke, aga loobumise mõtteid ei ole veel kordagi tekkinud. Teadaolevalt oli möödunud aastal Eestis ainult üks väljak kasumis. Aga alati ei saa vaadata ainult rahalist poolt. Meie puhul tasub asi sellepärast toimetamist, et tegeleme sellega, mis meeldib. Kui endale meelepärane tegevus pakub rõõmu ka teistele, siis see ongi kõige suurem tasu. Tore on see, et juba õige mitu aastat elame aastaringselt Ojasaarel, nagu kunagi unistasime, kuigi tegemist on siin küll ja veel. Senini oleme pööranud rohkem tähelepanu väljaku ja teenindushoone ehitamisele, millega võib nüüd juba rahul olla.

Olete Leader’i toel korda teinud oma talus suure maakivihoone ja selle kasutusse võtnud. Mida seal täpsemalt teha saab?

Hoone pärineb aastast 1910 ja on väga hea meel, et suutsime majale uue elu sisse puhuda. Hoones on wc-d, duširuumid ja saal koosviibimisteks. Käesolevast aastast tahame panna suuremat rõhku ruumide rentimisele koolitusteks ja seminarideks. Kõne alla tuleb ka ruumi rent üritusteks, aga selleks on meil oma kindlad tingimused, et läbuks ja lärmiks ei läheks.

Kas sõbrad, kes 10 aastat tagasi arvasid, et olete hulluks läinud, et võtate ette golfiväljaku rajamise sinna ja kujul, nagu Teie tahtsite, on nüüdseks oma meelt muutnud?

Seda oleks neilt päris huvitav küsida. Pole nagu aru saanud, et nad halva pilguga vaataksid, pigem vastupidi. Aga tuleb tõdeda, et Ojasaare tegemiste kaudu oleme tuttavaks saanud väga paljude uute huvitavate inimestega ja sõpruskond on tublisti laienenud.

Kes Teie juures peamiselt käivad? Kas kohalik kogukond või tullakse ka kaugemalt golfirada kaema?

Kõige rohkem mänguringe tuleb ikka neilt, kes elavad lähemal kui nelikümmend kilomeetrit Ojasaarelt. Vähem on möödasõitjad, kes ühe mänguringi teevad. Tõelisel golfimängijal on varustus pea alati autos kaasas ja kasutatakse mänguvõimalus ära kui väljaku lähedale asja on. Leidub muidugi ka neid, kes spetsiaalselt teekonna meile ette võtavad. Eraldi seltskond on veel grupid, kes käivad meie juures golfiga esimest tutvust tegemas. Korraldame esmast golfiõpet, mis sobib suurepäraselt peredele, ettevõtetele ja sõpruskondadele oma ürituste korraldamiseks.

Kuidas hindate piirkonnas ettevõtjatevahelist koostööd ja võrgustikutööd?

Ojasaare algusajal meie veel mingitesse koostöövõrgustikesse ei kuulunud. Minu jaoks on Virumaa Koostöökogu võrgustik aga täiesti omanäoline nähtus. Sellist koostööaldist kampa pole varem kohanud. Väga hea meel on, et oleme siia piirkonda sattunud.

Kas ettevõtja meie piirkonnas on hea olla?

Usun, et Eestis on üldiselt väga hea olla. Valikuvõimalusi pole vast kunagi nii palju olnud kui praegu. Tahad, ole ettevõtja kui ei, mine palgatööle. Üldiselt võiks inimestel olla ehk rohkemgi julgust ettevõtlusega tegelemiseks.

Rääkige oma abikaasast ka natuke – millega ja kus tema tegeleb?

Abikaasa on tubli. Tal on oma väike ettevõte Hõbeniit, kus õmbleb valdavalt reklaamtooteid, nagu pleedid, pusad, mütsid, sussid, padjad ja muudki. Päris mitmed laulukoorid ja tantsurühmad on temalt tellinud esinemisriideid. Laulupeo aasta on käsil, kel huvi, võib ühendust võtta. Aga peab kiirustama – suvel tal õmblemiseks kuigipalju aega ei jää, sest kogu Ojasaare lillepeenarde alla jääv tohutu maalapp on vaja korras hoida, millega ta samuti suurepäraselt hakkama saab.

Mis teile endale kõige rohkem meeldib selle juures, mida te teete? Mis on need ettevõtluse võlud, mida nautida saate?

Ettevõtjal on oma elu korraldamisel suuremad vabadused. Ettevõtja oled 24/7, samal ajal kui palgatöölisel on nii tööst vaba aeg kui ka ametlik puhkus. Mina tunnen ennast Ojasaarel küll väga omas elemendis. Ideede puudust pole ja teotahet veel jätkub. Tore ju kui saad olla oma aja peremees ja ei pea kelleltki käske ootama.

Siseinfo ütleb, et Teil on golfi-teemaline lauamängu tegemine käsil. Kuidas Te selleni jõudsite ja kus maal olete?

Siseinfo ei peta. Tuli selline mõte jah ja õnneks saime Leader programmist toetust ka. Mäng on täiesti unikaalne ja imiteerib mängimist Ojasaare väljakul. Väljak on küll papist ja mängijateks nupud, aga reeglid on väga sarnased päris mängule. Hetkel oleme kujunduse lõppfaasis ja suhtleme trükikojaga. Loodame hooaja alguseks mängu valmis saada. Mängu idee on tutvustada golfi olemust, reklaamida meie piirkonda ja sobib mängimiseks nii lastele kui ka täiskasvanutele.

Olete varasemalt öelnud, sellel, kes tümpsu kuulab, ei ole teie golfitalus suurt midagi teha. Aga kui linnuhääled välja arvata, mis muusikat peale linnuhäälte siis eelistate?

Oma olemuselt sobib vaikne muusika meie kompleksi paremini. Nii segame naabreid ja külastajaid vähem. Eelmisel aastal olid meil mängimas Kukerpillid, Kihnu Virve pereansambel, Trio Naturale ja Kungla. Kõik väga suurepärased artistid ja seejuures ääretult südamlikud ja soojad inimesed. Looduses on väga palju ilusaid hääli, mida kuulata. Ka vaikust on ilus kuulata.

Piirkonna noortele mõni mõte, mis inspireeriks samuti millegagi alustama, mis silmad särama paneb?

Soovitan kõigil leida endas üles eriala, millega tahaks tegeleda. Vastumeelne tegevus ei tee head endale ega teistele. Veel võiks teada, et tulemust ei saa mõõta ainult rahas. Edukuse esimene kriteerium ei ole raha vaid rahulolu. Reaalseid eesmärke püstitades ja sihikindlalt tegutsedes tuleb soovitud tulemus.

Mida disc-golfist arvate?

Ise pole ma mänginud, aga nii palju tean, et reeglid on golfiga sarnased.

Kas oskate öelda, mis on läbi aegade kõige eksootilisem koht, kus on golfi mängitud?

Suur golfi asjatundja ma ei ole. Midagi nagu seostub kosmiliste avarustega, aga ega seal üleval päriselt kindlasti mängida ei saa. Suhteliselt eksootiline on maailma pikim golfiväljak Nullarbor Links Austraalias, mis on mõeldud riigi tutvustamiseks. Rajad asuvad üksteisest kilomeetrite kaugusel ja 18 raja läbimiseks tuleb läbi sõita 1365 km. Muide selle on läbi teinud ainult üks eestlane Rein Auväärt, kes on professionaalne golfi treener ja kõik Ojasaarel toimunud  green cardi kursused on tema läbi viidud.

Jaan on õigel teel – golfipall on jõudnud 1970ndatel Kuule, kuhu üks Apollo 14 liikmetest selle kaasa võttis ja Kuu pinnal ka ühe löögi tegi. Aga jääme ühiselt ootama põneva uue lauamängu valmimist ja huvilistel soovitame julgelt kasutada võimalust pidada maha oma sisukad seminarid väärikas uuenduskuuri läbinud kompleksi teenindushoones. Virumaa Koostöökogu on juba testinud ja igati rahule jäänud.

www.ojasaare.ee

FB: Ojasaare Golf

Instagram: ojasaaregolf

e-post: info@ojasaare.ee

tel: (+372) 502 7425  

 

MTÜ Virumaa Koostöökogu